Сэрца-самы "спартыўны" орган нашага цела. Яно складаецца з чатырох камер, якія па чарзе скарачаючыся, прымушаюць кроў рухацца ў патрэбным кірунку. "Адпачыць" кожны аддзел сэрца можа толькі падчас дыясталы (расслабленне паміж скарачэннямі), якая доўжыцца долі секунды. І так усё жыццё, без выхадных і адпачынкаў наша сэрца павінна нястомна працаваць круглымі суткамі, каб мы проста маглі жыць.
Вядома, сэрца з часам становіцца цяжка. Асабліва, калі мы ўскладняем яму працу сваім лішнім вагой, лянівым ладам жыцця, прыхільнасцю да нездаровай ежы і курэння. Нам гэтыя шкодныя звычкі здаюцца бяскрыўднымі, аднак па дадзеных Сусветнай арганізацыі аховы здароўя, сардэчна-сасудзістыя захворванні з'яўляюцца асноўнай прычынай смерці ва ўсім свеце. А больш за 3 з 4 выпадкаў такіх смерцяў можна было прадухіліць.
Каб не сутыкнуцца з хваробамі сэрца і сасудаў (або каб запаволіць развіццё паталогіі, калі сэрца ўжо "дае аб сабе ведаць"), трэба запомніць і выконваць усяго 4 правілы:
1. Рух-жыццё. Для падтрымання здароўя не толькі сардэчна-сасудзістай сістэмы, але і іншых органаў і сістэм неабходная рэгулярная фізічная актыўнасць. Рухайцеся мінімум на працягу паўгадзіны штодня: шпацыруйце пешшу, бегайце, плавайце, танцуйце, рабіце што заўгодна, толькі не лянуецеся. І неўзабаве вы заўважыце, што не толькі самаадчуванне, але і настрой стаў лепшым.
2. Курэнне Забівае. Тытунь вельмі шкодны для здароўя ў любы разнавіднасці: цыгарэт, цыгар, трубак і інш. Пасіўнае курэнне таксама небяспечна. Рызыка развіцця інфаркту або інсульту пачынае зніжацца адразу ж пасля спынення ўжывання тытунёвых вырабаў, а праз год можа знізіцца на 50%. Так што смела адмаўляйцеся ад гэтай шкоднай звычкі, калі яна ў вас ёсць.
3. Сілкуйцеся правільна. Старайцеся абмяжоўваць прадукты, якія "крадуць" здароўе ў нашага сэрца і сасудаў:
Тоўстая ежа-з-за яе ўтвараюцца «бляшкі» на сценках сасудаў, якія перашкаджаюць крывацёку. Асабліва шкодныя транс-тлушчы, якія часта выкарыстоўваюцца ў кандытарскіх вырабах і фаст-фуде. Вэнджаная, смажаная і прыгатаваная ў фрыцюры ежа таксама не карысная ні для сэрца, ні для органаў стрававання.
Соль-прадукт неадназначны. Без яе наш арганізм жыць не можа: яна неабходная для правядзення нервовых імпульсаў і скарачэння цягліц, а таксама для нармальнай працы нырак і стрававальнай сістэмы. Аднак яе лішак выклікае затрымку вадкасці ў арганізме і павышае артэрыяльны ціск, а яшчэ спрыяе з'яўленню ацёкаў. Адсюль робім банальны выснову, што ўсё добра ў меру, а для солі гэтая мера складае каля 6 грам (адна гарбатная лыжка) у дзень.
Салодкія і высокакаларыйныя прадукты. Чым больш вага, тым больш нагрузка на сэрца. Таму колькасць пірожных і цукерак старайцеся звесці да мінімуму. А вось прадукты, якія трэба ўключыць у рацыён, каб дапамагчы сэрцу:
- Сухафрукты: курага, разынкі, фінікі ўтрымліваюць неабходны сэрцу калій і магній ў вялікай колькасці, спрыяюць харчаванню і аднаўленню сардэчнай мышцы, зніжэння артэрыяльнага ціску.
- Спецыі: каляндра, куркума, мята, шафран, фенхель, аніс, кмен, імбір, базілік не толькі надаюць пікантны густ вашым страў, але і ўмацоўваюць сценкі сасудаў, паскараюць абмен рэчываў і дабратворна ўплываюць на сэрца.
- Садавіна: лімон, гранат, хурма, банан. Гранат стымулюе крыватвор і дапамагае прадухіліць атэрасклероз. А банан і хурма « "фруктовыя чэмпіёны" па змесце магнію, неабходнага нашаму сэрцу.
- Ягады: журавіны паляпшае кровазварот і спрыяе зніжэнню ўзроўню «дрэннага» халестэрыну ў крыві. А Каліна дапамагае знізіць ціск пры гіпертаніі.
- Ва ўсіх гародніне, садавіне і ягадах ўтрымліваюцца харчовыя валакна (пекціну і абалоніна), якія карысныя не толькі для мікрафлоры кішачніка, але і зніжаюць хуткасць засваення вугляводаў і тлушчаў, тым самым абараняючы наш арганізм ад рэзкіх скокаў узроўняў цукру ў крыві, а таксама залішняга халестэрыну.
- Вялікая колькасць абалоніны змяшчаецца ў абалонцы насення. Так што смела ежце кашы або хлеб з суцэльнага збожжа, каб "дрэнны" халестэрын і атэрасклероз абышлі вас бокам.
- Рыба дзякуючы якія змяшчаюцца ў ёй ненасычаным тлустым кіслотам вельмі карысная не толькі для сэрца і сасудаў, але і валодае антіоксідантнымі ўласцівасцямі (перашкаджае заўчаснага старэння і анкалогіі).
4. Ну і апошняе правіла: папярэджаны-значыць узброены. Правярайце і кантралюйце сваё крывяны ціск. Перыядычна здавайце біяхімічны аналіз крыві, каб ведаць свой узровень ліпідаў у крыві. А яшчэ вам трэба ведаць свой узровень цукру ў крыві. Бо падвышанае ўтрыманне глюкозы ў крыві (дыябет) павышае рызыку развіцця інфарктаў і інсультаў. Калі нейкі з паказчыкаў не ў норме-неадкладна мяняйце свой лад жыцця каб захаваць здароўе: скарэктуйце харчаванне, ўжывайце менш шкодных прадуктаў, адмоўцеся ад шкодных звычак і больш рухайцеся.
Любіце і беражыце сябе, жывіце свядома і будзьце здаровыя!
разгарнуць » / « згарнуць